Category Archives: programajánló

Újabb forduló a legkiszámíthatatlanabbak közé tartozó Eredivisieben. Sok hasonló kaliberű csapat küzd meg egymással e hétvégén is, főleg a péntek-szombati összecsapásokra volt nehéz jó tippet találni. A dobogó alsó fokán álló Feyenoordra vár talán a legegyszerűbb feladat, míg az Ajaxra a legnehezebb: az EL visszavágó előtt Heerenveenben kellene nyernie, hogy ne vesszen el az utolsó esély is a bajnoki címre. De Heerenveenben idén még nem szerzett pontot vendégcsapat!
Eredivisie: Nagy lehetőség előtt a Feyenoord – Futball előzetes.Mindkét bajnokság középidőben jár, és ami ilyenkor jellemző, kevesebb döntetlen születik. Ezért lesz érdekes, hogy a jövő héten még nemzetközi kupában szereplő csapatok közül ki tartalékol, és ki az, aki a bajnokságban is mindent belead, az ellenfelek bánatára. Érdekes lesz a két bajnokság topcsapatainak teljesítménye, a BL-ben kevéssé vitézkedő Ajax és Anderlecht szereplése: igazából minden esélyük oda a továbbjutásra, már csak az EL-re van remény.

Hollandia, Belgium: Kell-e még a spórolás? – Futball előzetes.Már régóta tervezett kirándulást iktattunk be ma, meglátogattuk a beerseli kastélyt. Remek idő, olcsó belépő – a látványossággal arányos – kellemes környezet. És Brüsszel határában, egyszerűen megközelíthető helyen van.

A kastély külső oldalát nemrég felújjították, a belseje ugyanakkor hagy maga után némi kívánnivalót. Ugyanakkor igazi romantikus, zeg-zugos kastély, vizesárokkal. Lépcsőzni lehet föl és le, bástyára ki, pincébe le. Néhány kép ízelítőül:

A végén körbesétáltuk a tavat, és ittunk egy kávét – meg ettünk egy kis fagyit – a szomszédos Brasserieben.

2-3 órás kellemes kikapcsolódás gyereknek és felnőtteknek egyaránt!Erre vasárnap nem szokás a nyitvatartás, legalábbis bevásárlóközpont és shopping centerek terén, mindössze kisebb üzletek vannak nyitva. Január (és július) viszont az “akciós cuccok hava”, ilyenkor alkalmanként egy-egy vasárnap erejéig rendkívüli nyitvatartást hirdetnek az üzletek. Egy kivétel van, a Cameleon, ami többször is nyitva van vasárnap (na jó, még az IKEA ilyen, hol egyik, hol másik tart nyitva vasárnap). Ma csak a Caméleon tart nyitva, az asszony a heti feszültség levezetésére shopping délelőttöt tervezett. 10-kor nyit, ne érjünk túl korán. Oké. Tíz harminckor érkeztünk, de már csak egy mutogatós ember fogadott (na, nem olyan mutogatós, de itt még a rendőr se nevezhető forgalom írányítónak), szóval integetett, hogy menjünk tovább, mert a parkoló megtelt. Ahol közel 300 autó számára van hely. És emberek áramlottak mindenhonnan a közeli utcákból, és jöttek az autók is sorjában. Mi lesz még itt, mikor a későn kelők is ideérnek? Itt mindenkinek ennyi ideje és pénze van? Vasárnap lévén miért nem főznek, kirándulnak, meccsre mennek, uram bocsá alszanak még ilyenkor? Asszony mindenesetre “bótol”, én meg egyívben kanyarodtam haza. Nem bírom a tömeget… 😀Van egy hely Hollandiában, ahol minden tavasszal 5 millió(!) tulipán és egyéb virághagymát ültetnek el, hogy utána a fél világ a csodájára járhasson – mind az öt hétben, amíg elvirágzanak. Aztán a park bezár, és várja a következő tavaszt. Minden flottul szervezve, a behajtás, a parkolás, a belépés, aztán a parkban is ugyanezt a precizitást szemlélhetjük: a fű mindenhol egyforma hosszú, a virágágyások tervezetten gyönyörűek, minden rendezett és felújított. A park részekre osztva, angolkert, japánkert, játszótér, szalma-labirintus, orchidea kiállítás, hírességek csarnoka, stb. Igazi családi program, bár most egy évig kell várni, hogy újra teljes pompában élvezhesse a nagyközönség, beszéljenek hát a képek, mert az illatfelhőt, vagy az orchidea kiállítás hangulatát a monitor még nem adja át (még!):

Keukenhof, Tulipánkert

Keukenhof, Tulipánkert

További képek a honlap galériájában: http://www.lacapi.info/hu/keukenhof.htmlBruggeben voltunk, 3 capuccino, 3 üditő meg két ásványvíz, csaj hozza a blokkot, 40 €! Nem, nem a Hilton bárjába ültünk be. Szemem kiugrott, ráadásul vendégeink voltak, ők hívtak meg cserébe az egész napos kirándulásért. Nézem a blokkot, látom nem stimmel, sör is van rajta három. Megyek reklamálni, mondom sört mi nem ittunk. Pincércsaj (helyi, igazi tenyeres-talpas ;D ) szájhúzogatva számolgat, elengedett egy félbeharapott bocsánatkérés félét, visszaadott 18 € -t. Na, már barátibbank tűnt, 22 a 40 -ből, kicsit sok, de már emberi. Máshol ezt ki lehet hozni 15-ből is, de legyen, mégiscsak turisták által látogatott hely. Nézegetem tovább a blokkot, mondom a lányok megisszák a cappucinót, aztán gyerünk innen tovább. Hát akkor figyelem, hogy még 2 valami szutyok is hozzá van ütve, ami nem tartozik ahhoz, amit mi rendeltünk. Akkor már kicsit gorombábban intettük oda a hölgyet, és közöltem, hogy még 5 euro visszajár számításom szerint, de ezt már nem benn a pultnál halkan, hanem kinn a kerthelyiségben, jól hallhatóan, hogy lehetőleg a többi “tourist” is hallja, hogy figyeljen oda a számlájára. Na azt a pofát képzeljétek el! Szinte még meg is volt sértve, hogy nem hagyjuk magunkat lehúzni egyetlen fillérrel se, de gondoltam, mi Magyarhonban edződtünk, a lenyúlás csinját-bínját ismerjük, ne rajtunk gyakoroljanak! ;D Tehát végül 50%-nál kevesebbel, konkrétan 17 €-ból megúsztuk, ami már nem is olyan rettenet. Szóval ne legyen senki tévedésben, nem magyar sajátosság ez, és nagyon sok mindennel így van ez még errefelé, a múltkor egy ismerősöm csak annyit mondott amikor az autópálya melletti szeméthegyek kerültek szóba: Ne csodálkozz, Belgium a nyugat balkánja! És ez igaz is!Igen, szalad az idő, megint nem írtam már egy ideje. Jó kifogás sosem rossz, azóta volt egy csomó minden, jöhetnek majd a beszámolók sorban: voltunk otthon Húsvétkor, kihasználtuk az első napsütéses alkalmakat, hogy újabb Belga helyszíneket fedezzünk fel, volt munkahelyi családi nap, zajlik az élet.
Az első ilyen tavaszi napon Tournait látogattuk meg, igazán múzeumnézés meg ilyesmi nem volt, csak egy nagy séta a városban. Annyit érdemes elmondani, hogy a francia határ közelében fekszik a város (Lille csupán 25 km), Hainaut tartomány székhelye, legfőbb látványossága a katedrális – Notre Dame – és a szépművészeti múzeum, valamint a várost átszelő L’escaut folyó hídja, a Pont des Trous.

Pont des trous

Pont des trous


Ez egy hadi célokat szolgáló híd volt, a folyó felől érkező támadások kivédésére épült a XIII-XIV. század fordulója körül.
Egy jót kirándultunk a lassan ide is beköszöntő tavaszban, sétáltunk és ebédeltünk egyet, a fő látványosság, a katedrális ugyanis felújítás alatt áll, így abból nem sok mindent lehetett látni, így a lényegről lemaradtunk. A honlapon láthatóak lesznek a képek a városról hamarosan, illetve jön a többi beszámoló! 😀Egy újabb fővárost jártunk be, ezúttal a szigetországét. Utazás Eurostarral a Csalagúton, szállás a “Dayshotel” lánc Waterloo nevű egységében, közel mindenhez. És 3 nap a történelemben, az eddig csak képeslapokon látott Big Ben, a Westminster, a Temze, a London Eye. Képeket itt találtok:

http://www.lacapi.info/hu/london.html

Annyi mindent láttunk a 3 nap alatt, leírni is lehetetlen. Sajnos a Westminsterben és a Tower egyes részein nem lehetett fényképezni, pedig ezeken a helyeken a történelem van az ember orra előtt: koronázási ékszerek, királysírok, tudósok, híres emberek kriptái és emlékművei. Lenyűgöző nagyságú, nem csak nevében monumentális épületek, faragott kőből összerakva.

londonkep20130315-6

Persze a szórakozásnak is helyett adtunk, Madame Tussauds panoptikumában találkoztunk a hírességek viaszmásaival, végigkocsizhattunk London történelmén, majd megnéztünk egy 4D mozit. Bambulod a filmet és vizes leszel ha tüsszent a főszereplő (fúúúj), oldalba böknek, ha hátbavág valakit, rázkódik a széked, ha bemosnak egyet valakinek, mi az a gyagyi 3d meg digitális átállás! 😀

tussauds20130315-13

Körbeutaztuk a várost a “Hopp on, Hopp off” busszal, sajnos szinte végig esett, így a nyitott részbe nem ültünk, csak zárt térből figyeltünk. Megnéztük a legrégibb “tesco-t”, a Harrod’s üzletházat, amit meg lehet venni, azt ott bizton árulják, de összeget ne nézzetek… Az épület kívül-belül gyönyörű, minden van, ami szem – szájnak ingere, kint tüntetnek az állatkínzás és -nyúzás ellen, bent halomban a bundák. És rengeteg ember mindenhol.

Harrod's

Vasárnap zárásként megnéztük a Piccadilly-t és a Trafalgar teret, illetve az írek nemzeti ünnepe, St. Patrick napja alkalmából tartott felvonulást. Ő Írország védőszentje, halála évfordulóján hatalmas felvonulással ünnepelték magukat az Írek, Londonban is.

stpatday20130315-1

És annyi, de annyi minden volt még, ami kimaradt, vagy csak nem fért bele a 3 napba, ide muszáj lesz visszamenni. Reméljük addigra a nap is kisüt…Várost néztünk, rég terveztük, egyszer “átugrunk” Kölnbe. Hát… A város nem túl szép, de legalább közlekedni lehet benne. A dóm kicsit kopott, kicsit szürke, belülről pedig nagyon rideg. Olyan tipikusan német. Egyébként gyönyörű, mesterien megépítve. Kicsit lehangoló a mellette lévő vasútállomás, az állandó vonatfütty, elég “logikus” volt, aki a templom mellé építette a vasutat. A Rajna is olyan szürke volt, mint az időjárás, az interneten látott, esti, díszvkivílágításban készült fotókon egész másképp mutatott a Szerelemlakatokkal teli híd és a dóm is. Kicsit csalódás volt tehát, de legközelebb reméljük jobban választunk, a hétvégén irány London!

Köln, a kölni Dóm

További képek a honlap galériájában: Kölni képekA hatodikosoknál itt népszokás a “classe de neige”, azaz a sítábor. Mivel a gyermek hatodikos, most ők vannak soron. Általában franciaországba vagy svájcba mennek a gyerekek, de a mieink  – rosszindulatú pletyka szerint mert az igazgatónak szívügye – Ausztriába. 1200 km busszal, éjszaka. A szülőnek meg ne fájjon a feje, ne izguljon egész éjjel, rendben megérkeznek e a gyerekek. A “Monsieur Directeur” kitalálta tavaly – a svájci buszbaleset után – mikor a mi iskolánkból indultak a gyerekek két nap múlva, hogy majd a Twitteren publikál, a szülők megnyugtatására. Megírja, hol járnak, merre vannak, mi van velük. Idén már szülői ráhatás nélkül, magától alkalmazza a módszert, így most mi is követőkké váltunk. A gyerek izgul, eddig max. a nagyszülőknél töltött több napot nélkülünk, táborba is egyszer akart menni idáig, de az meg a kiutazásunk miatt hiúsult meg akkor.
Most reméljük majd jól érzi magát, több okból is: ausztria csodálatos, tiszta, legalábbis Magyarországhoz vagy – egy ismerősöm által csak a nyugat balkánja-ként emlegetett – Belgiumhoz képest mindenképp. Másrészről az ára sem piskóta, ennyiből 10 napot töltöttünk tavaly hárman horvátországban főszezonban. Kipróbálhatja a síelést, megismerkedhet Salzburg környékével, mi kell még? Csupa játék, mók aés kacagás. Reméljük! Sajnos ő nem tud beszámolni az élményeiről azonnal, mert se telefon, se nintendo, se semmi, ami csatlakozik az internetre vagy kapcsolatfelvételre alkalmas a szülőkkel, nem vihető. Borítékot kellett betenni, a XXI. században, amikor már a hűtő is megmondja hogy elfogyott a tej, a porszívó önállóan dolgozik ha nincs itthon az ember, és a nyomtatóban készülnek a házak, nem betonból…

Tehát mi ülünk itthon, feltettük a twitter appot a mobilra, nézzük a monitort, várjuk az email értesítőket, hogy 1 new messages from @esjdc… Monsieur Directeur, s’il vous plait!

 MobileVikings – 2 GB mobilinternet ingyen

Become a Viking


Transzferek Brüsszel és Charleroi között

Repülővel utaznál, de nincs mivel kijutni a reptérre? Rokon, barát, ismerős érkezik, és inkább a vacsorát készítenéd elő mint a reptérre szaladsz? Vagy csak turistaként érkezel és a reptérről gyorsan a városba akarsz jutni, úgy, hogy közben hasznos infókat is kapsz?


A legfrissebbek


    ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈    Szerző: Lacapi