Category Archives: munkaCategory: közlekedés, munka

Barátok, ismerősök, ismeretlenek, akik hallják, hogy külföldön élünk, sokszor megkérdezik, mennyi magyar él itt Brüsszelben, Belgiumban. A legújabb kivándorlási hullámban hallhatjuk, hogy London már a 3. legnagyobb magyar város lehetne a magyarok száma alapján, de a szigetország egyéb részeiben is jelentős számú magyar él, valamint Hollandia és Németország is jelentős ebből a szempontból. Itt Brüsszelben a hivatalos adatok kb. 15 ezer főre saccolják a magyarok létszámát, Belgiumban 30 ezerre. (Egyébként a hivatalos statisztikák szerint a világ ENSZ által elismert 207 országából 166-nak az állampolgára él Brüsszelben regisztráltan). Saját meglátásom szerint a harmincezer magyar már a brüsszeli magyarság létszámát takarja, az országban összesen másfélszerese is lehet. És hogy miből gondolom? Van háziorvos, fogorvos, szülész-nőgyógyász, könyvelő, autószerelő, antennaszerelő, takarító, babyszitter, fodrász, kozmetikus és még jóga-oktató is, nem beszélve az Eu, Nato tisztségviselőkről, egyéb világcégek, bankok, alapítványok képviselőiről. Sőt most a legújabb, még vizilabda edzés is van – Magyaroknak. Múltkor még az egyik futárszolgálatosról is kiderült, hogy erdélyi magyar. És persze nem lehet elmenni úgy boltba, kocsmába, bármilyen szabadidős programra, hogy az ember ne botlana magyarokba. És van itt még valami…
Hétvégén erre nem szokás 9 óra előtt felcsöngetni embereket – egyesek ezt még hétköznap is zokon veszik – de most csörgött a kaputelefon. Meglepődésem – bár mi már talpon voltunk! – után felvettem a kagylót, és egy határozott – Oui, Madame? után vártam a választ, mely nehezen akart megszületni:
– Es-que.. Es-que…, majd hirtelen váltással: – Ne haragudjon, beszél ön magyarul?
Ja, meg is lepődtem, mennyivel könnyebben értem. Mondtam igen, és már hallgathattam is a hölgyet, mely szerint ha lenne rájuk néhány percem, ők szívesen beszélgetnének velem a vallásról, és persze hagynának is nekem a tanaikból, és akár máskor is felkeresnek, ha éppen most nem aktuális… A meglepetés ereje, miszerint Jehova tanúi is megérkeztek kis hazánkból – és ez most nem pejoratív, csak tény! – kizökkentett a ritmusból, így valami frappáns helyett csak annyit tudtam kinyögni, hogy köszönjük, de mi jól megvagyunk egyenlőre – nélkülük. Aztán egy perccel később hallottuk – csak a hőszigetelés jó, a hang nem – ahogy a szomszéd lépcsőházban a magyar szomszédunknál is ébresztőt tartanak… 😀

Több dolog is megfogalmazódott, egyrészt tényleg van aki nem szégyeli, vagy talán nem is ez a megfelelő, inkább mondjuk azt, normálisnak találja azt, és itt is végigjár lépcsőházakat, és vadászik a magyar – vagy magyaros irású – nevekre, és próbálkozik a vallását terjeszteni, vagy nevezzük nevén, téríteni. Otthon már mindenkit megtérítettek? Vagy csak ide is jönni kell? Sértődés ne essék, de ha kíváncsi leszek rájuk, legközelebb majd én keresem őket. Addig meg hagyjanak meg a magam ateizmusában, itt is, és majd otthon is!

Így már azt hiszem érthető a címben feltett kérdés:? Ez most Belgium? Vagy Magyarország?Category: család, külföld, munka

Az elmúlt időszakban sokan és sokat írtak a kivándorlásról, a kilátástalanság miatt Magyarországot elhagyó emberekről, akik egy szebb, jobb, élhetőbb világ reményében szedik a sátorfájukat és külföldre menekülnek. Van aki a törlesztőrészletek előteremtése okán, van aki a törlesztő részletek elől menekül, van, aki megélhetést keres, aki tanulni, tapasztalatot szerezni próbál. Vannak kisemberek, de vannak híresek, celebek vagy egykor híresek, kikopot celebek. Mindenestre sokan vannak akik szerencsét próbálnak. Azt írták a minap, hogy London a 2. legnagyobb magyar város lehetne az ott élő magyarok száma alapján. A második… És nem egy vidéki városnyi ember, mint Münchenben, Berlinben vagy Brüsszelben, bár utóbbi még a nemzetközi kapcsolataink és elkötelezettségeink miatt érthető is lenne, bár ide is egyre többen érkeznek, és már nem csak az EU intézményeiben dolgozó hazánkfiai. Több mint 100.000 magyar Londonban. És a kiráylság többi részéről, vagy kisebb országokról, mint Hollandia, Svájc vagy Dánia nem is beszéltünk, vagy csak azokról, akik ingáznak a szomszédos országokba, leginkább Ausztriába.

És hogy miért vettem elő a témát én is? Tudod még kedves olvasó, hogy 2000 -ben kik nyertek olimpiai aranyérmet kis hazánknak? Egyáltalán, hogy hol volt a 2000. évi nyári olimpia? Aki nem emlékezne elárulom, Sydneyben volt, 8 aranyat szereztünk, 4-et kajakban, 1-1-et úszásban, vízilabdában, vívásban és tornában. A lentebb linkelt cikk a tornászról, Csollány Szilveszterről, a “Gyűrűk Urá”-ról szól. Én a sportolókkal – is – kicsit elfogult vagyok, hiszen kitartásuk, teljesítményük, az örökös edzés, a gyermekkortól tartó feszített életmód az, ami később meghozza számukra – és az ország számára – a sikert és elismerést. Nagyanyám szokta mondani: “Lesz e attól neked nagyobb kenyered fiam?” – amivel sosem értek egyet. Az a teljesítmény, amit egy olimpiai-, világ-, és/vagy európa bajnok elér, az megérdemli az elismerét, anyagilag is. Egyetértek az olimpiai járadékukkal, sokkal inkább, mint más, arra tettek nélkül érdemessé vált emberek ilyen-olyan juttatásaival. Visszatérve, ez a cikk is a szomorú magyar valóságot mutatja: fontos vagy nekünk, amíg érdekünk fűződik hozzád, aztán… Aztán olvassátok el ezt:

A miniszterelnöktől kuncsorogtam volna?

(Szerző: Lantos Gábor, forrás: sportgeza.hu )

A cím sokat mondó, főleg ha belegondolunk régi bajnokaink szerepébe, akik közül most lett egy “dohányguru”. (Mellékesen – vagy nem mellékesen Hungaroring Sport Zrt elnök vezérigazgató is.)

 Category: külföld, munka, sport

MobileVikings – 2 GB mobilinternet ingyen

Become a Viking


Transzferek Brüsszel és Charleroi között

Repülővel utaznál, de nincs mivel kijutni a reptérre? Rokon, barát, ismerős érkezik, és inkább a vacsorát készítenéd elő mint a reptérre szaladsz? Vagy csak turistaként érkezel és a reptérről gyorsan a városba akarsz jutni, úgy, hogy közben hasznos infókat is kapsz?


A legfrissebbek


    ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈    Szerző: Lacapi