Category Archives: család

Már régóta tervezett kirándulást iktattunk be ma, meglátogattuk a beerseli kastélyt. Remek idő, olcsó belépő – a látványossággal arányos – kellemes környezet. És Brüsszel határában, egyszerűen megközelíthető helyen van.

A kastély külső oldalát nemrég felújjították, a belseje ugyanakkor hagy maga után némi kívánnivalót. Ugyanakkor igazi romantikus, zeg-zugos kastély, vizesárokkal. Lépcsőzni lehet föl és le, bástyára ki, pincébe le. Néhány kép ízelítőül:

A végén körbesétáltuk a tavat, és ittunk egy kávét – meg ettünk egy kis fagyit – a szomszédos Brasserieben.

2-3 órás kellemes kikapcsolódás gyereknek és felnőtteknek egyaránt!Kedves Mindenki,

eladó néhány dolgunk, legtöbbje kihasználatlanság vagy egy újabb darab érkezése miatt. Kérdésekre szívesen válaszolok, képek erre a linkre kattintva érhetőek el:

https://plus.google.com/photos/100342220388171123903/albums/6004354390130552497?authkey=CIbHjOKOhtvQFA

Suzuki Ignis 1.3 GC/AC

2006. júliusi, klímás, folyamatosan szervízelt, bár már szervízkönyv nélkül. Belgiumban már regisztrált, jelenleg 8-as rendszámmal fut. Eredeti járműkísérő lap megvan, első tulajdonosai vagyunk.
Felszereltsége: automata klíma, szervókormány, ABS, ESP menetstabilizátor, két légzsák, könnyű fém felnik, első ablak légterelők. Nyári gumik 1 évesek, kb. 7000 km-t futottak, komplett téli garnitúrát lemez felnin adom vele. Tetősín nélküli, de típus-specifikus tetőcsomagtartót is adom vele.
Két hete Szentpéteri Istvánnál tavaszi ellenőrzés és olajcsere volt rajta, így ezzel egy darabig nem lesz gond. Olcsó fenntartású megbízható autó, kötelező biztosítása 50 € alatt kihozható.
Irányár: 2600 €

Nordic Fitness szobabicikli

Mágnesfékes szobabicikli, 12 programmal. Corában vásárolt, típusa Nordic Fitness MC-106M. Keveset használt, kihasználatlanság miatt eladó.
Irányár: 150 €

Sony Tablet S

Részletes leírás (angol):
http://www.sony.co.uk/support/en/content/cnt-specs/SGPT111GB_S/list

Kihasználatlanság miatt eladó, androidos Sony tablet, 16 GB belső tárolóval. Wifi, Bluetooth, gps, micro USB csatlakozó, microsd kártyával bővíthető a memória. Tartozékai: töltő, USB kábel. Eredeti dobozában, garancia már nincs. Belgiumban vásárolt, magyar nyelven is használható.
Irányár: 225 €

Nokia C1-01

Kártyafüggetlen Nokia telefon, hagyományos nyomógombos, kamerával. Minden tartozékával (töltő, doboz, fülhallgató).
Irányár: 25 €

Nokia 5800 Xpressmusic

Használt, jó állapotú, kártyafüggetlen, kb. 4 éves telefon. Érintőképernyős, 5 MP kamerás, wifis, 4 GB belső memóriával.
Tartozék: töltő, érintőceruza, csuklópánt, USB kábel.
Irányár: 35 €

Vibro-sauna öv
Linkje az Amazonon:

http://www.amazon.de/ROVERA-GESUNDHEIT-FITNESS-VIBRIERENDER-SAUNAEFFEKT/dp/B006ISCM7W/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1397993361&sr=8-2&keywords=vibro-sauna
Többfunkciós, hibátlan állapotú masszázs öv, alig használt. Apró hiba, hogy a hordtáska egyik füle elszakadt (varráshiba), de ez ugye a müködést nem befolyásolja J.
Irányár: 50 €

Nintendo Wii

4 éves Nintendo Wii Sport, chippelt, sok eredeti játékkal.
Tartozékok: gitár (Gitar Hero játékkal), Tony Hawk deszka (gördeszkás és szörf játékhoz),2 nunchuk, controller, kormány, pisztoly, 12 eredeti játék.
Irányár: 200 €, + 50 € -ért 500 GB-os winchester kb. 50 játékkal.

KIA Ceed légterelő

2012-es évjárattól gyártott Kia Ceed oldalablakra légterelő, első és hátsó. A mi autónk még az előző széria, és az Amazonon véletlenül rosszat vettem meg.

Irányár: 20 €

Érdeklődni emailben vagy telefonon, +32489580327, Molnár László.

Szállításban tudok segíteni (pl. szobabicikli). A cuccok előzetes egyeztetés után megtekinthetőek Woluwe Saint Lambertben.

Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

LacaCategory: család, egyéb

Van egy hely Hollandiában, ahol minden tavasszal 5 millió(!) tulipán és egyéb virághagymát ültetnek el, hogy utána a fél világ a csodájára járhasson – mind az öt hétben, amíg elvirágzanak. Aztán a park bezár, és várja a következő tavaszt. Minden flottul szervezve, a behajtás, a parkolás, a belépés, aztán a parkban is ugyanezt a precizitást szemlélhetjük: a fű mindenhol egyforma hosszú, a virágágyások tervezetten gyönyörűek, minden rendezett és felújított. A park részekre osztva, angolkert, japánkert, játszótér, szalma-labirintus, orchidea kiállítás, hírességek csarnoka, stb. Igazi családi program, bár most egy évig kell várni, hogy újra teljes pompában élvezhesse a nagyközönség, beszéljenek hát a képek, mert az illatfelhőt, vagy az orchidea kiállítás hangulatát a monitor még nem adja át (még!):

Keukenhof, Tulipánkert

Keukenhof, Tulipánkert

További képek a honlap galériájában: http://www.lacapi.info/hu/keukenhof.htmlBarátok, ismerősök, ismeretlenek, akik hallják, hogy külföldön élünk, sokszor megkérdezik, mennyi magyar él itt Brüsszelben, Belgiumban. A legújabb kivándorlási hullámban hallhatjuk, hogy London már a 3. legnagyobb magyar város lehetne a magyarok száma alapján, de a szigetország egyéb részeiben is jelentős számú magyar él, valamint Hollandia és Németország is jelentős ebből a szempontból. Itt Brüsszelben a hivatalos adatok kb. 15 ezer főre saccolják a magyarok létszámát, Belgiumban 30 ezerre. (Egyébként a hivatalos statisztikák szerint a világ ENSZ által elismert 207 országából 166-nak az állampolgára él Brüsszelben regisztráltan). Saját meglátásom szerint a harmincezer magyar már a brüsszeli magyarság létszámát takarja, az országban összesen másfélszerese is lehet. És hogy miből gondolom? Van háziorvos, fogorvos, szülész-nőgyógyász, könyvelő, autószerelő, antennaszerelő, takarító, babyszitter, fodrász, kozmetikus és még jóga-oktató is, nem beszélve az Eu, Nato tisztségviselőkről, egyéb világcégek, bankok, alapítványok képviselőiről. Sőt most a legújabb, még vizilabda edzés is van – Magyaroknak. Múltkor még az egyik futárszolgálatosról is kiderült, hogy erdélyi magyar. És persze nem lehet elmenni úgy boltba, kocsmába, bármilyen szabadidős programra, hogy az ember ne botlana magyarokba. És van itt még valami…
Hétvégén erre nem szokás 9 óra előtt felcsöngetni embereket – egyesek ezt még hétköznap is zokon veszik – de most csörgött a kaputelefon. Meglepődésem – bár mi már talpon voltunk! – után felvettem a kagylót, és egy határozott – Oui, Madame? után vártam a választ, mely nehezen akart megszületni:
– Es-que.. Es-que…, majd hirtelen váltással: – Ne haragudjon, beszél ön magyarul?
Ja, meg is lepődtem, mennyivel könnyebben értem. Mondtam igen, és már hallgathattam is a hölgyet, mely szerint ha lenne rájuk néhány percem, ők szívesen beszélgetnének velem a vallásról, és persze hagynának is nekem a tanaikból, és akár máskor is felkeresnek, ha éppen most nem aktuális… A meglepetés ereje, miszerint Jehova tanúi is megérkeztek kis hazánkból – és ez most nem pejoratív, csak tény! – kizökkentett a ritmusból, így valami frappáns helyett csak annyit tudtam kinyögni, hogy köszönjük, de mi jól megvagyunk egyenlőre – nélkülük. Aztán egy perccel később hallottuk – csak a hőszigetelés jó, a hang nem – ahogy a szomszéd lépcsőházban a magyar szomszédunknál is ébresztőt tartanak… 😀

Több dolog is megfogalmazódott, egyrészt tényleg van aki nem szégyeli, vagy talán nem is ez a megfelelő, inkább mondjuk azt, normálisnak találja azt, és itt is végigjár lépcsőházakat, és vadászik a magyar – vagy magyaros irású – nevekre, és próbálkozik a vallását terjeszteni, vagy nevezzük nevén, téríteni. Otthon már mindenkit megtérítettek? Vagy csak ide is jönni kell? Sértődés ne essék, de ha kíváncsi leszek rájuk, legközelebb majd én keresem őket. Addig meg hagyjanak meg a magam ateizmusában, itt is, és majd otthon is!

Így már azt hiszem érthető a címben feltett kérdés:? Ez most Belgium? Vagy Magyarország?Category: család, külföld, munka

Igen, szalad az idő, megint nem írtam már egy ideje. Jó kifogás sosem rossz, azóta volt egy csomó minden, jöhetnek majd a beszámolók sorban: voltunk otthon Húsvétkor, kihasználtuk az első napsütéses alkalmakat, hogy újabb Belga helyszíneket fedezzünk fel, volt munkahelyi családi nap, zajlik az élet.
Az első ilyen tavaszi napon Tournait látogattuk meg, igazán múzeumnézés meg ilyesmi nem volt, csak egy nagy séta a városban. Annyit érdemes elmondani, hogy a francia határ közelében fekszik a város (Lille csupán 25 km), Hainaut tartomány székhelye, legfőbb látványossága a katedrális – Notre Dame – és a szépművészeti múzeum, valamint a várost átszelő L’escaut folyó hídja, a Pont des Trous.

Pont des trous

Pont des trous


Ez egy hadi célokat szolgáló híd volt, a folyó felől érkező támadások kivédésére épült a XIII-XIV. század fordulója körül.
Egy jót kirándultunk a lassan ide is beköszöntő tavaszban, sétáltunk és ebédeltünk egyet, a fő látványosság, a katedrális ugyanis felújítás alatt áll, így abból nem sok mindent lehetett látni, így a lényegről lemaradtunk. A honlapon láthatóak lesznek a képek a városról hamarosan, illetve jön a többi beszámoló! 😀Egy újabb fővárost jártunk be, ezúttal a szigetországét. Utazás Eurostarral a Csalagúton, szállás a “Dayshotel” lánc Waterloo nevű egységében, közel mindenhez. És 3 nap a történelemben, az eddig csak képeslapokon látott Big Ben, a Westminster, a Temze, a London Eye. Képeket itt találtok:

http://www.lacapi.info/hu/london.html

Annyi mindent láttunk a 3 nap alatt, leírni is lehetetlen. Sajnos a Westminsterben és a Tower egyes részein nem lehetett fényképezni, pedig ezeken a helyeken a történelem van az ember orra előtt: koronázási ékszerek, királysírok, tudósok, híres emberek kriptái és emlékművei. Lenyűgöző nagyságú, nem csak nevében monumentális épületek, faragott kőből összerakva.

londonkep20130315-6

Persze a szórakozásnak is helyett adtunk, Madame Tussauds panoptikumában találkoztunk a hírességek viaszmásaival, végigkocsizhattunk London történelmén, majd megnéztünk egy 4D mozit. Bambulod a filmet és vizes leszel ha tüsszent a főszereplő (fúúúj), oldalba böknek, ha hátbavág valakit, rázkódik a széked, ha bemosnak egyet valakinek, mi az a gyagyi 3d meg digitális átállás! 😀

tussauds20130315-13

Körbeutaztuk a várost a “Hopp on, Hopp off” busszal, sajnos szinte végig esett, így a nyitott részbe nem ültünk, csak zárt térből figyeltünk. Megnéztük a legrégibb “tesco-t”, a Harrod’s üzletházat, amit meg lehet venni, azt ott bizton árulják, de összeget ne nézzetek… Az épület kívül-belül gyönyörű, minden van, ami szem – szájnak ingere, kint tüntetnek az állatkínzás és -nyúzás ellen, bent halomban a bundák. És rengeteg ember mindenhol.

Harrod's

Vasárnap zárásként megnéztük a Piccadilly-t és a Trafalgar teret, illetve az írek nemzeti ünnepe, St. Patrick napja alkalmából tartott felvonulást. Ő Írország védőszentje, halála évfordulóján hatalmas felvonulással ünnepelték magukat az Írek, Londonban is.

stpatday20130315-1

És annyi, de annyi minden volt még, ami kimaradt, vagy csak nem fért bele a 3 napba, ide muszáj lesz visszamenni. Reméljük addigra a nap is kisüt…A sítúrát itt lehet a Twitteren követni:
Category: iskola, sportCategory: iskola, sport

A hatodikosoknál itt népszokás a “classe de neige”, azaz a sítábor. Mivel a gyermek hatodikos, most ők vannak soron. Általában franciaországba vagy svájcba mennek a gyerekek, de a mieink  – rosszindulatú pletyka szerint mert az igazgatónak szívügye – Ausztriába. 1200 km busszal, éjszaka. A szülőnek meg ne fájjon a feje, ne izguljon egész éjjel, rendben megérkeznek e a gyerekek. A “Monsieur Directeur” kitalálta tavaly – a svájci buszbaleset után – mikor a mi iskolánkból indultak a gyerekek két nap múlva, hogy majd a Twitteren publikál, a szülők megnyugtatására. Megírja, hol járnak, merre vannak, mi van velük. Idén már szülői ráhatás nélkül, magától alkalmazza a módszert, így most mi is követőkké váltunk. A gyerek izgul, eddig max. a nagyszülőknél töltött több napot nélkülünk, táborba is egyszer akart menni idáig, de az meg a kiutazásunk miatt hiúsult meg akkor.
Most reméljük majd jól érzi magát, több okból is: ausztria csodálatos, tiszta, legalábbis Magyarországhoz vagy – egy ismerősöm által csak a nyugat balkánja-ként emlegetett – Belgiumhoz képest mindenképp. Másrészről az ára sem piskóta, ennyiből 10 napot töltöttünk tavaly hárman horvátországban főszezonban. Kipróbálhatja a síelést, megismerkedhet Salzburg környékével, mi kell még? Csupa játék, mók aés kacagás. Reméljük! Sajnos ő nem tud beszámolni az élményeiről azonnal, mert se telefon, se nintendo, se semmi, ami csatlakozik az internetre vagy kapcsolatfelvételre alkalmas a szülőkkel, nem vihető. Borítékot kellett betenni, a XXI. században, amikor már a hűtő is megmondja hogy elfogyott a tej, a porszívó önállóan dolgozik ha nincs itthon az ember, és a nyomtatóban készülnek a házak, nem betonból…

Tehát mi ülünk itthon, feltettük a twitter appot a mobilra, nézzük a monitort, várjuk az email értesítőket, hogy 1 new messages from @esjdc… Monsieur Directeur, s’il vous plait!

 Ismét egy régi írás, még a legelejéről:

“Sulikezdés

   Ma akárcsak otthon, itt is elkezdõdött az iskola. Õszintén szólva ez volt a pont, amitõl leginkább féltünk, szülõként mi is, a gyerek meg pláne. Bekerülni egy teljesen új környezetbe magában is elég a boconádi csoporttal együtt töltött 7 esztendõ után, ráadásul az idegen környezet mellett egy új idegen nyelv is vár rá, amibõl (egyelõre) nem ért semmit. Nehéz, de nem lehetetlen feladat, és az elsõ délelõtt jobban sikerült mint gondoltuk – már le is kopogtam – de errõl késõbb.

   A múlt héten egy ismerõsnek köszönhetõen beiratkoztunk a lakás közvetlen szomszédságában lévõ suliba (http:\\www.esjdc.be), ami kb. 180 métert jelent a lakás ajtajától a suliig (lépcsõn, nem lifttel 🙂 ). Akkor adtak egy listát, amit az 5. osztályra a gyereknek be kell szerezni, illetve meghívtak bennünket az újonnan érkezetteknek szánt bemutatóra.

   A bevásárlásra kerítettünk sort elõször, itteni barátaink segítségével, ugyanis a francia nyelvû listából a radírt bírta lefordítani a google, a fûzõs tasakkal vagy gyûjtõmappával már nem boldogult. Itt ugyanis nem csak, sõt alig használják a nálunk megszokott füzeteket, helyette lapokra írnak, melyeket gyûjtõznek maguknak a gyerekek. A lényeg, hogy 4 könyv – egy atlasz, egy nyelvtani, egy értelmezõ szótár és egy enciklopédia volt a beszerzendõk listáján – illetve a fent említetteken kívül az általános dolgok, körzõ, ceruza, vonalzó, stb., körülbelül 170 euro környékét kóstálták. Azaz a sulikezdés itt sem olcsó mulatság. Hozzáteszem, hogy a tapasztaltabbak tanácsára például tustollból  – itt ezt használják – az ajánlott darabot vettük meg, nem a legolcsóbbat, illetve az a néhány hagyományos füzet ami kellett, az is drága volt az otthonihoz képest, de nem is volt belõle 5-6 féle, csak egy, mivel nincs rá kereslet. És az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ár majdnem felét a könyvek tették ki.

   Kedd délután volt az iskolalátogatás napja. Már az ajtóban vártak minden érkezõt, és külön-külön vittek mindenkit a leendõ osztályába, és a leendõ osztályfõnökhöz. Mi egy középkorú tanár nénihez kerültünk, aki ugyan angolul nem sokat beszél, de nagy akarattal próbálta elmondani amire kíváncsiak voltunk. Egyébként a tanárok jelentõs része beszél angolul a sok külföldi diák miatt, és nekünk is akadt segítõnk. Megtudtuk pl. hogy ha nincs is formaruha, de az öltözet az be van határolva (még a tornacipõ is), sötét nadrág, fehér ing, sötét pulóver, díszítés és márkajelzés nélkül. Nincs órarend, csak néhány foglalkozás, mint a torna van idõrendhez kötve, a többi foglalkozás a tanárok elképzelése alapján megy. Elsõ benyomásaink egyébként nagyon pozitívak voltak, mindenki azon volt, hogy idegen létünkre mihamarabb otthon érezzük magunkat – fõleg a gyerek. Az igazgatóval is sikerült újfent beszélnünk, aki ismét megnyugtatott bennünket, hogy ez családias iskola, nem lesz probléma.

   Ezek után már csak a ma reggel volt hátra, a tényleges kezdés. ez volt a pont, amitõl leginkább tartottunk, de nem volt mese, indulni kellett. Az iskola udvarán már mindenhol szülõk és gyerekek várakoztak a kezdésre, és fél kilenc elõtt 5 perccel becsöngettek. Az osztályok felsorakoztak, és beballagtak a suliba. Az oktatási idõ itt fél 9-tõl 12-ig tart, mikor is a gyerekek ebédelnek, játszanak, majd fél kettõtõl negyed 4-ig vannak még  órák. A gyerek ebédelhet az iskolában, de haza is jöhet, mi ezt választottuk, gondolva, elég lesz ott ennyi is a gyereknek.

   Így tizenkettõkor már vártam a suli elõtt, ahol levertség és “minek kellett nekem ide jönni” helyett mosolyogva jött ki a gyerek: – Ez nem is volt olyan borzalmas. Már is vannak új barátok, és a nyelvi nehézségek ellenére a feladatokba is be tudott kapcsolódni. Kiderült,  a tanár néni a 6.-ba járó magyar fiút kérte kölcsön fordítani 😀 . Egyenlõre jól indul tehát a iskola, reméljük így is marad, és a nyelvi problémák is mihamarabb leküzdésre kerülnek. A jövõ héten én következem, indul a nyelvtanfolyam…

 2011. 09. 01.”


Category: család, iskola
Tags:

MobileVikings – 2 GB mobilinternet ingyen

Become a Viking


Transzferek Brüsszel és Charleroi között

Repülővel utaznál, de nincs mivel kijutni a reptérre? Rokon, barát, ismerős érkezik, és inkább a vacsorát készítenéd elő mint a reptérre szaladsz? Vagy csak turistaként érkezel és a reptérről gyorsan a városba akarsz jutni, úgy, hogy közben hasznos infókat is kapsz?


A legfrissebbek


    ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈    Szerző: Lacapi