Monthly Archives: January 2013

Ismét egy régi írás, még a legelejéről:

“Sulikezdés

   Ma akárcsak otthon, itt is elkezdõdött az iskola. Õszintén szólva ez volt a pont, amitõl leginkább féltünk, szülõként mi is, a gyerek meg pláne. Bekerülni egy teljesen új környezetbe magában is elég a boconádi csoporttal együtt töltött 7 esztendõ után, ráadásul az idegen környezet mellett egy új idegen nyelv is vár rá, amibõl (egyelõre) nem ért semmit. Nehéz, de nem lehetetlen feladat, és az elsõ délelõtt jobban sikerült mint gondoltuk – már le is kopogtam – de errõl késõbb.

   A múlt héten egy ismerõsnek köszönhetõen beiratkoztunk a lakás közvetlen szomszédságában lévõ suliba (http:\\www.esjdc.be), ami kb. 180 métert jelent a lakás ajtajától a suliig (lépcsõn, nem lifttel 🙂 ). Akkor adtak egy listát, amit az 5. osztályra a gyereknek be kell szerezni, illetve meghívtak bennünket az újonnan érkezetteknek szánt bemutatóra.

   A bevásárlásra kerítettünk sort elõször, itteni barátaink segítségével, ugyanis a francia nyelvû listából a radírt bírta lefordítani a google, a fûzõs tasakkal vagy gyûjtõmappával már nem boldogult. Itt ugyanis nem csak, sõt alig használják a nálunk megszokott füzeteket, helyette lapokra írnak, melyeket gyûjtõznek maguknak a gyerekek. A lényeg, hogy 4 könyv – egy atlasz, egy nyelvtani, egy értelmezõ szótár és egy enciklopédia volt a beszerzendõk listáján – illetve a fent említetteken kívül az általános dolgok, körzõ, ceruza, vonalzó, stb., körülbelül 170 euro környékét kóstálták. Azaz a sulikezdés itt sem olcsó mulatság. Hozzáteszem, hogy a tapasztaltabbak tanácsára például tustollból  – itt ezt használják – az ajánlott darabot vettük meg, nem a legolcsóbbat, illetve az a néhány hagyományos füzet ami kellett, az is drága volt az otthonihoz képest, de nem is volt belõle 5-6 féle, csak egy, mivel nincs rá kereslet. És az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ár majdnem felét a könyvek tették ki.

   Kedd délután volt az iskolalátogatás napja. Már az ajtóban vártak minden érkezõt, és külön-külön vittek mindenkit a leendõ osztályába, és a leendõ osztályfõnökhöz. Mi egy középkorú tanár nénihez kerültünk, aki ugyan angolul nem sokat beszél, de nagy akarattal próbálta elmondani amire kíváncsiak voltunk. Egyébként a tanárok jelentõs része beszél angolul a sok külföldi diák miatt, és nekünk is akadt segítõnk. Megtudtuk pl. hogy ha nincs is formaruha, de az öltözet az be van határolva (még a tornacipõ is), sötét nadrág, fehér ing, sötét pulóver, díszítés és márkajelzés nélkül. Nincs órarend, csak néhány foglalkozás, mint a torna van idõrendhez kötve, a többi foglalkozás a tanárok elképzelése alapján megy. Elsõ benyomásaink egyébként nagyon pozitívak voltak, mindenki azon volt, hogy idegen létünkre mihamarabb otthon érezzük magunkat – fõleg a gyerek. Az igazgatóval is sikerült újfent beszélnünk, aki ismét megnyugtatott bennünket, hogy ez családias iskola, nem lesz probléma.

   Ezek után már csak a ma reggel volt hátra, a tényleges kezdés. ez volt a pont, amitõl leginkább tartottunk, de nem volt mese, indulni kellett. Az iskola udvarán már mindenhol szülõk és gyerekek várakoztak a kezdésre, és fél kilenc elõtt 5 perccel becsöngettek. Az osztályok felsorakoztak, és beballagtak a suliba. Az oktatási idõ itt fél 9-tõl 12-ig tart, mikor is a gyerekek ebédelnek, játszanak, majd fél kettõtõl negyed 4-ig vannak még  órák. A gyerek ebédelhet az iskolában, de haza is jöhet, mi ezt választottuk, gondolva, elég lesz ott ennyi is a gyereknek.

   Így tizenkettõkor már vártam a suli elõtt, ahol levertség és “minek kellett nekem ide jönni” helyett mosolyogva jött ki a gyerek: – Ez nem is volt olyan borzalmas. Már is vannak új barátok, és a nyelvi nehézségek ellenére a feladatokba is be tudott kapcsolódni. Kiderült,  a tanár néni a 6.-ba járó magyar fiút kérte kölcsön fordítani 😀 . Egyenlõre jól indul tehát a iskola, reméljük így is marad, és a nyelvi problémák is mihamarabb leküzdésre kerülnek. A jövõ héten én következem, indul a nyelvtanfolyam…

 2011. 09. 01.”


Category: család, iskola
Tags:

Levelezőlistán volt kérdés iskolákkal kapcsolatban, privátban válaszoltam a kérdezőnek, de úgy gondolom hasznos lehet másoknak is, így picit módosítva ugyan, de közzéteszem.

Az iskola ahová a gyermekünk jár félig alapítványi, félig egyházi. Ez alapvetően nem baj, bár néha kicsit “fafejűek”. Az egyházisággal együtt jár általában a formaruha, de ettől nem kell megijedni, általában egy farmer vagy sötét nadrág tökéletes, fehér blúzzal, pólóval, illetve sötét(kék), nagyobb minta és márkajelzés nélküli pulcsival. Ennek az az előnye, hogy egyik gyerek sem lóg ki a többi közül, ami nem is baj szerintem. Tornacipőből pl. kifejezetten a legolcsóbb fehér cipőt kérték, ami kb. 4 euro iskolakezdéskor. Így a gyerekek legalább még nem azt nézik, hogy a másik lábán nike vagy adidos 😀  van e tesiórán. A közös egyházi-alapítványi fenntartásban az is benne van, hogy néha hazahoznak a gyerekek mindenféle reklámcsomagot, vagy repicuccot, amolyan bevételi forrásként. Igaz, soha semmit nem kötelező megvenni, és az ilyen esetekben legtöbbször nem is kérnek fix árat, csak azt írják, hogy az ember tegye bele egy borítékba amit rászánt, és azt küldje vissza a gyerekkel. A fénykép minden évben elkészül, minden darabnak megírják az árát, ki mennyit kér belőle, annyit fizet, ha a gyerek az összeset visszaviszi, akkor se nézi le senki. Az is jó tudni, hogy pl. ha uszodába járnek a gyerekek – a legtöbb iskolából járnak – akkor a lakhely szerint fizet, pl. egy kraanemi gyerek többet fizet uszodajegyre ha Saint Lambertben jár suliba, mint egy Saint lamberti gyerek.

A gyerekvigyázás, az étkezés díjja is figyelembe veendő tényező, ezeket itt mind számlázzák ugyanis. Díjjat kérnek reggel 1/2 8-tól 8-ig – a suli 1/2 9-kor kezdődik – a déli szünetben is felügyeleti díjjat kérnek, és délután is a suli vége utántól zárásig, ami általában 17 óra. Két hónapra egy gyerek után kb. 55-70 euro körül szoktunk fizetni, bár a gyerek itthonról viszi a kaját. Illetve függ attól is, mennyi szünet van, éppen járnak-e úszni, vagy van e olyan tevékenység, ami fizetős. Kaja: mint emlitettem, a gyerek itthonról viszi, itt ugyanis – nem csak a mi iskolánkban, több helyről is hallottam – a gyerekkel megetetik, amit elétesznek, a szó szoros értelmében. A szülők kifizették, a gyerek meg egyen – mondjuk egy nem túl főzelékes vagy válogatósabb gyerek kínos perceket élhet át, nem egy ilyen történetet hallottam már. Azt is tudni kell, hogy a gyerek csak külön engedély alapján mehet haza egyedül, egyébként a szülőnek menni kell érte, és a kapun is csak ő hozhatja ki, ha nem jelölt meg mást, ezt nálunk nagyon figyelik, ha vendégségben lévő ismerős ment le érte, akkor be kellett írni a “journal”-ba (napi feladatkönyv és üzenőfüzet, tanárnak, gyereknek és szülőknek), hogy ki hozza el aznap. Illetve év elején küldenek egy paksaméta papirt, amiben többek közt azt is fel lehet tüntetni, hogy a bébiszitter vagy a nagymama is elhozhatja a gyereket, illetve egy rakás adatot be kell írni, szülők elérhetősége, tartós betegség, ilyesmi.

A beiratkozást egy ismerős segítségével intéztük, az ő gyereke már ide járt, így egyszerű dolgunk volt. Ami biztos hogy előny – legalábbis azt mondták – hogy nem vagyunk “sanyik” – helyi szlengben arabok -, a gyerek szőke, kékszemű, őt biztos felveszik. 😀  

Az elején említettem a fafejűséget: a hatodikosok most mennek síkirándulásra ausztriába. Oda páldául nem akarják hagyni, hogy a gyerek mobilt vigyen magával… Iskolába sem vihetik, amivel, főleg így alsóban, én magam is egyetértek. De a mai világban amikor a nintendo is csatlakozik a wifire, nem tudom miért a mobil az ellenségük, hogy a gyerek véletlen se tudjon panaszkodni haza. Mondjuk én nem szaladnék érte, de biztos van olyan szülő aki igen, ugyanakkor egy 12 éves gyerek az ilyesmit lazán kijátssza, főleg ha egy kicsit ért is a számítástechnikához. És azért napi egy smsben hagy tudjam már, hogy a gyerek él és virul, nem a múlt században vagyunk – ez a XXI., amire emlékeztet is sokszor – hogy a gyerek hamarabb hazaér, mint a képeslap :D.

Na hirtelen ennyi. Ha valakinek más tapasztalata van, vagy esetleg másképp látja, nyugodtan leírhatja! Mivel a mi sulinkban nincs felső tagozat, mi iskolaválasztás előtt állunk, a “secondaire” -val kapcsolatos hozzászólásokat, ötleteket, tapasztalatokat is szívesen vennék, főleg a St-lambertiekkel kapcsolatban. 

 Category: család, iskola
Tags:

Napok óta észrevehetően romlott a levegő minősége. Mostanra odáig fajult a dolog, hogy bevezették a szmogriadót. Alapvető intézkedésként lecsökentették az autók sebességét, a brüsszeli városi “gyorsforgalmikon” 70-ről 50-re, az autópályákon 120-ról 90-re. Aki kicsit is jártas a brüsszeli ésa brüsszel környéki közlekedésben – vagy olvassa a blogot – az tudja, ez mit jelent: most 120 helyett 90 -el nem lehet haladni az autópályákon… Olyan belga logikával adtak egy nagy pofont a sz*rnak. Ahelyett, hogy inkább zöldhullámokat csinálnának legalább a körgyűrűkre, meg a fontosabb, főleg a ring (R0) felé vezető főutakra. Bár mintha délután kisebb lett volna a dugó, de azon gondolkodtam, biztos azért volt így, mert akik máskor is megrögzötten 80 és 90 km/h közötti sebességgel közlekednek az autópályákon(!), azok most nem tartották fel a többit, nem lett – akkora – dugó. Legalábbis a máskor szokásos 150 – 200 km(!) helyett csak 45 km-en van meglassulva a forgalom és abből is csak 14 km a dugó (Az is egy, a fél útpályát a ringből elfoglaló kamion miatt van, akit mindenkinek kerülgetnie kell, az amúgy is mindig forgalmas szakaszon Tervurennél. 300 méterre tőle meg egy személyautó volt a szélső sávban, de ott nincs dugó, mert oda még egyesével érnek az előzőtől. 😀 ). Lényeg, ettől egy dekával nem csökkent a légszennyezettség, de arra sem lesz jó, hogy ez néhány embert átültessen a tömegközlekedésre. Mert ha a napi 2*2 óra dugóban ülés nem veszi rá őket, akkor az, hogy 120 helyett 90 km/h a sebességhatár biztosan nem változtatja meg a napi 600 000 ingázó közül kettőnek sem a napi rutinját. Így is ugyanannyit pöfögnek, csak ott is tovább, ahol haladni lehet. A szmog meg csak nő…Category: közlekedés

Egy régebbi bejegyzés 2011. augusztusából:

“Megnéztük a belga királyi család lakhelyét, vagyis inkább munkahelyét, a Király ugyanis Brüsszel egy külvárosában, Laekenben él. A királyi pár nyári szabadsága alatt a nép is megnézheti hol és hogyan éltek, élnek és dolgoznak a királyok.

A palota helyén már a 11. században is volt épület, mai formáját a 19. század végén, a 20. század elején nyerte el. Fényűző berendezése mellett botanikus kertje teszi világhírűvé.”

   A botanikus kertről én véletlenül találtam csak egy powerpointot a neten, azonban az már jelenleg nem elérhető. A hivatalos honlap itt érhető el 3 nyelven, a botanikus kert történetéről szóló könyv pedig ezen a linken keresztül angol nyelven olvasható a böngészőben!

További képeket ide kattintva találsz a honlapon!

 Királyi vár, BrüsszelMinden belga rémálma mikor esik a hó. Emberek tömegei nem mennek be a munkahelyükre, a lényegesen kevesebb autó is sokkal nagyobb dugót csinál, a Lesoir.be honlapján található útinfó szerint 144 km dugó van jelenleg és 63 baleset történt a reggeli órákban 🙁 .

 

20130115havazik

Pedig csak 4-5 centi hó esett. Mi lenne ha 25-30 esne? 😀Category: közlekedés

Én mondtam már sokszor, hogy itt nem tudnak közlekedni….

Forrás: HVG, szerző: MTI

Hihetetlen történet: Zágrábba vitt a GPS egy belga nőt Brüsszel helyett

        2013. január 14., hétfő, 19:01                    Szerző: MTI

Brüsszelbe indult otthonából egy belga nő, de csak Zágrábban vette észre, hogy a GPS rossz irányba vezette – jelentette a horvát sajtó hétfőn belga hírportálokra hivatkozva.

Sabine Moreau január ötödikén hajnalban Solre-Sur-Sambre településről az onnan mintegy 75 kilométerre lévő brüsszeli pályaudvarra indult egy barátjáért. Hajnalban felkelt, fogta a lánya autóját, bekapcsolta a GPS-t és beütötte a címet – mesélte a hölgy újságíróknak a Vecernji list ismertetése szerint. A navigációs rendszer azonban hibázott és tervezett úti célja helyett Brüsszel északi negyedébe vezette, onnan pedig egyre távolabb és távolabb.

“Láttam, hogy útközben különféle nyelvű táblák váltakoznak… Aachen, Köln, Frankfurt, de nem foglalkoztam velük, csak hajtottam tovább” – idézte a 67 éves asszony szavait a Novi List horvát napilap.

Sabine Németországban kisebb közlekedési balesetet okozott, amiért 300 euró büntetést kell majd fizetnie, de ez sem zavarta meg. Megállapította, hogy pihennie kell, aludt egy keveset, majd folytatta az autózást.

Közben fia aggodalmában riadóztatta a belga rendőrséget, mert anyja nem jelentkezett a telefonhívásokra. A rendőrök öngyilkosságra gyanakodva átkutatták az asszony lakását, de hiába. “Amikor elhagytam a Zágráb táblát, rájöttem, hogy vissza kell fordulnom” – idézi a Jutarnji List is Moreau asszonyt.

A belga nő szombaton reggel indult el otthonról és közel 3000 kilométernyi autózás után hétfőn este érkezett haza – közölték a horvát lapok, térképekkel illusztrálva a történetet.”

Forrás: HVG, Szerző: MTI

 

Mit lehet erre mondani? Valaki ne vegye észre hogy az autópályán kihaladt a városból? Velem is előfordult már hogy Steerebeek helyett Schaerbeek-et irtam a gps-be, és abban a városrészben is volt ugyanolyan nevű utca, de hogy országhatárokon át magabiztosan autózni a 70 km-re levő városba, szóval ez sokk! 😀Category: közlekedés

Reggel épp hogy felébredtünk, megszólal a gyerek: – Holnaptól egyedül is nézhetem a Tini Nindzsa Teknőcöket! Kicsit értetlen tekintetünket látva folytatta: – Tudjátok, azon 12-es karika van! 🙂 2013-01-05-1326

Szóval holnap 12 éves lesz, pedig még csak “ma” született – na nem bárány, inkább az ördög! :)Már a torta is elkészült, jelenleg még a hűtőben vár a “felhasználásra”. De addig is szóljon a köszöntő!

Madagascar Boldog szulinapot – YouTube

 Category: család

Eljött ez is, mindenféle “maja” és “álmaja” világvége jövendölések ellenére, megvolt a karácsony – divatosan kari – és elérkezett az óév utolsó napja is. Az ünnepek gyorsan és sok utazással teltek, aki élt már a családjától távol, az tudja mit jelent az ünnepek táján hazautazni, és mindenkit jól meglátogatni. Az utolsó napot pedig – már ami 2012-t illeti –  mi is a szórakozásnak szenteltük, bár én a kényelmesebb fajtából származom, és inkább saját kényelmemben várom az új évet, de hát “egyszer egy évben igazán”… Szóval idén is bulizni mentünk, Edelény egyik vendéglőjébe, mondhatnám visszatérő vendégként, hisz tavaly is ott töltöttük az évutót. A tulajdonos-házigazda saját készítésű vendégvárója az idén is kiválóra sikerült, az ételek szintén, a svédasztal bőséges választéka mindenkinek tartogatott valamit, a csülöktől a fitneszsalátáig, vagy éppen fordítva, kinek-kinek ízlése szerint. Minden jó ellenére azonban ez a szilveszter már nem volt az igazi: sehol egy hét órakor már tökrészeg vendég, sőt, később se, nincs kötekedés, az ember letett poharából senki nem issza ki a maradékot, nincs féltékenységi roham, sehol egy fenyegető pillantás, egy ökölbe szorított kéz! Hát mi ez, szilveszteri buli??? 🙂 A zenész Petróleumlámpa és Balatoni láz helyett Gagnam style-t meg Ai se eute pego -t nyomat, sőt olyan dallamokra is mindenki tombol, amiről eddig nem is hallottam, hiába no, nem a Nóta tv-n és Házibuli Attilán szocializálódom mostanában. Vagy csak öregszem??? No félre a tréfával, nagyon jól éreztük magunkat, és ha valaki Edelényben jár, a Templomkert éttermet ne hagyja ki!

Minden kedves olvasómnak és látogatómnak kívánok ezúton is sok boldogságot, szerencsét és legfőképp jó egészséget az új évre!Category: egyéb

MobileVikings – 2 GB mobilinternet ingyen

Become a Viking


Transzferek Brüsszel és Charleroi között

Repülővel utaznál, de nincs mivel kijutni a reptérre? Rokon, barát, ismerős érkezik, és inkább a vacsorát készítenéd elő mint a reptérre szaladsz? Vagy csak turistaként érkezel és a reptérről gyorsan a városba akarsz jutni, úgy, hogy közben hasznos infókat is kapsz?


A legfrissebbek


    ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈    Szerző: Lacapi