Monthly Archives: February 2013

Charleroi, reptéri parkoló, a fizetőautomata előtt sor. Öreg bratyesz szerencsétlenkedik, nagy nehezen mindennek – parkolókártya, aprópénz bedobó, nem volt elég aprója így papírpénz nyílás, visszajáró – megtalálja a helyét. Következő hölgy kártyával fizet, persze 1 méterrel mellettünk, a csak kártyás fizetésre használható automatánál nem áll senki, de ő a kártyás-kp-s kombi automatánál fizet kártyával. Logikus. Lassan végez, a következő rutinosabb, kártya be, 2 eurós be, kártya ki, ürge el. Fiatal hölgy, inkább lány következik, kettővel előttem. Áll az automata előtt, nézi, nézi, még mindig nézi, majd tanácstalanságábasn hátrafordul az előttem állóhoz:

– Do you speak english?

– Non, france.

Kicsit elkomorul, rámnéz, majd kérdez:

– Do you speak english?

Átgondolván a lehetőségeket –

1. elszaladjak,

2. próbáljam meg fitogtatni nem tudásom, vagy

3. próbáljak meg segítőkésznek látszani:

– Yes!

Mire érkezik a számomra is meglepő kérdés:

– Magyarul?

Így azért mindjárt sokkal könnyebb… 😀 ( Azon, hogy kérdésére adott válaszom meg se hallgatta, már meg sem lep lepődtem. )

 

 Category: egyperces, külföld

Az elmúlt időszakban sokan és sokat írtak a kivándorlásról, a kilátástalanság miatt Magyarországot elhagyó emberekről, akik egy szebb, jobb, élhetőbb világ reményében szedik a sátorfájukat és külföldre menekülnek. Van aki a törlesztőrészletek előteremtése okán, van aki a törlesztő részletek elől menekül, van, aki megélhetést keres, aki tanulni, tapasztalatot szerezni próbál. Vannak kisemberek, de vannak híresek, celebek vagy egykor híresek, kikopot celebek. Mindenestre sokan vannak akik szerencsét próbálnak. Azt írták a minap, hogy London a 2. legnagyobb magyar város lehetne az ott élő magyarok száma alapján. A második… És nem egy vidéki városnyi ember, mint Münchenben, Berlinben vagy Brüsszelben, bár utóbbi még a nemzetközi kapcsolataink és elkötelezettségeink miatt érthető is lenne, bár ide is egyre többen érkeznek, és már nem csak az EU intézményeiben dolgozó hazánkfiai. Több mint 100.000 magyar Londonban. És a kiráylság többi részéről, vagy kisebb országokról, mint Hollandia, Svájc vagy Dánia nem is beszéltünk, vagy csak azokról, akik ingáznak a szomszédos országokba, leginkább Ausztriába.

És hogy miért vettem elő a témát én is? Tudod még kedves olvasó, hogy 2000 -ben kik nyertek olimpiai aranyérmet kis hazánknak? Egyáltalán, hogy hol volt a 2000. évi nyári olimpia? Aki nem emlékezne elárulom, Sydneyben volt, 8 aranyat szereztünk, 4-et kajakban, 1-1-et úszásban, vízilabdában, vívásban és tornában. A lentebb linkelt cikk a tornászról, Csollány Szilveszterről, a “Gyűrűk Urá”-ról szól. Én a sportolókkal – is – kicsit elfogult vagyok, hiszen kitartásuk, teljesítményük, az örökös edzés, a gyermekkortól tartó feszített életmód az, ami később meghozza számukra – és az ország számára – a sikert és elismerést. Nagyanyám szokta mondani: “Lesz e attól neked nagyobb kenyered fiam?” – amivel sosem értek egyet. Az a teljesítmény, amit egy olimpiai-, világ-, és/vagy európa bajnok elér, az megérdemli az elismerét, anyagilag is. Egyetértek az olimpiai járadékukkal, sokkal inkább, mint más, arra tettek nélkül érdemessé vált emberek ilyen-olyan juttatásaival. Visszatérve, ez a cikk is a szomorú magyar valóságot mutatja: fontos vagy nekünk, amíg érdekünk fűződik hozzád, aztán… Aztán olvassátok el ezt:

A miniszterelnöktől kuncsorogtam volna?

(Szerző: Lantos Gábor, forrás: sportgeza.hu )

A cím sokat mondó, főleg ha belegondolunk régi bajnokaink szerepébe, akik közül most lett egy “dohányguru”. (Mellékesen – vagy nem mellékesen Hungaroring Sport Zrt elnök vezérigazgató is.)

 Category: külföld, munka, sport

Ismét elő kell szednem a témát, ezeket a “sofőröket” – elnézést a vezetésre alkalmas emberektől – tenyésztik, vagy csak időnként összeterelik brüsszel útjaira, nem tudom, de most elérkezett az idő, hogy tapasztalataim összegezve leírjam a brüsszeli közlekedés alapszabályait, azaz megalkossam a “brüsszelkresz”-t:

Szabályok:

– aki elmúlt 70 éves, annak csak a zebránál és a piros lámpánál kell megállnia gépkocsijával, de utóbbinál sem mindig. Viszont ilyenkor lehet nyomni a dudát figyelmeztetésül! Több szabály számukra nincs, ne is olvassák tovább a bejegyzést.

– akinek audi, bmw vagy mercedes (szigorúan csak abc sorrend!) típusú autója van, azokra nem vonatkoznak a sebességhatárok. Ha te lassabban mész, akkor nyomják a dudát.

– a körforgalomban illik beengedni az oda behajtani szándékozókat, lehetőleg a zippzár elv alapján, mégha semmi nem kötelez is erre. Máskülönben nyomják a dudát. (És verbálisan is inzultálnak, középső ujjuk felmutatásával).

– egy furcsa, háromszög alakú, fekete X-et tartalmazó táblát követő útkereszteződésben csodálkozva kell nézni a balról érkezőt, miért áll meg és várja, hogy elhaladjunk. Balról érkezőként többszöri dudálással is figyelmeztethetnek bennünket, hogy haladjunk már, mert ők is mennének. egyenrangukeresztezodes

– látva hogy 5-6 (10-20-100) autóval előttünk valami probléma van, amiért dugó alakul ki, nyomjuk a dudát. Értelme nincs, de mindenki így csinálja, ne feltűnösködjünk.

– a járdán és a zebrán hosszában áthajtva is ki lehet hajtani a szélső, járdaszigettel elválasztott gyűjtőútra, a nem odafigyelő gyalogosokat ijesztgethetjük dudálással.

– egyes “sanyi” (szleng) népcsoportba tartozók számára minden fajta szabály emlegetése értelmetlen és felesleges (ez honnan olyan ismerős 😀 ) – számukra csak egy szabály van: nyomni kell a dudát.

– a követési távolság teljesen ismeretlen fogalom. Helyette a figyelmeztető hangjelzés, kürt, duda kifejezések vannak használatban, illetve erőkifejtéssel használatba kell hozni az erre a funkcióra kitalált gombot (lásd: hogyan kell nyomni a dudát).

– és ha nincs rajtunk kívül más az úton, se autó, se gyalogos, kóbor biciklista, kivilágítatlan kerekesszékes, kék az ég, süt a nap, itt a tavasz – ezt egy régi mondás szerint onnan lehet tudni, hogy b*sznak a kutyák – akkor se felejtsünk el egy dolgot:

Nyomni a dudát!!!Category: közlekedés

MobileVikings – 2 GB mobilinternet ingyen

Become a Viking


Transzferek Brüsszel és Charleroi között

Repülővel utaznál, de nincs mivel kijutni a reptérre? Rokon, barát, ismerős érkezik, és inkább a vacsorát készítenéd elő mint a reptérre szaladsz? Vagy csak turistaként érkezel és a reptérről gyorsan a városba akarsz jutni, úgy, hogy közben hasznos infókat is kapsz?


A legfrissebbek


    ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈    Szerző: Lacapi