Monthly Archives: March 2013

Egy újabb fővárost jártunk be, ezúttal a szigetországét. Utazás Eurostarral a Csalagúton, szállás a “Dayshotel” lánc Waterloo nevű egységében, közel mindenhez. És 3 nap a történelemben, az eddig csak képeslapokon látott Big Ben, a Westminster, a Temze, a London Eye. Képeket itt találtok:

http://www.lacapi.info/hu/london.html

Annyi mindent láttunk a 3 nap alatt, leírni is lehetetlen. Sajnos a Westminsterben és a Tower egyes részein nem lehetett fényképezni, pedig ezeken a helyeken a történelem van az ember orra előtt: koronázási ékszerek, királysírok, tudósok, híres emberek kriptái és emlékművei. Lenyűgöző nagyságú, nem csak nevében monumentális épületek, faragott kőből összerakva.

londonkep20130315-6

Persze a szórakozásnak is helyett adtunk, Madame Tussauds panoptikumában találkoztunk a hírességek viaszmásaival, végigkocsizhattunk London történelmén, majd megnéztünk egy 4D mozit. Bambulod a filmet és vizes leszel ha tüsszent a főszereplő (fúúúj), oldalba böknek, ha hátbavág valakit, rázkódik a széked, ha bemosnak egyet valakinek, mi az a gyagyi 3d meg digitális átállás! 😀

tussauds20130315-13

Körbeutaztuk a várost a “Hopp on, Hopp off” busszal, sajnos szinte végig esett, így a nyitott részbe nem ültünk, csak zárt térből figyeltünk. Megnéztük a legrégibb “tesco-t”, a Harrod’s üzletházat, amit meg lehet venni, azt ott bizton árulják, de összeget ne nézzetek… Az épület kívül-belül gyönyörű, minden van, ami szem – szájnak ingere, kint tüntetnek az állatkínzás és -nyúzás ellen, bent halomban a bundák. És rengeteg ember mindenhol.

Harrod's

Vasárnap zárásként megnéztük a Piccadilly-t és a Trafalgar teret, illetve az írek nemzeti ünnepe, St. Patrick napja alkalmából tartott felvonulást. Ő Írország védőszentje, halála évfordulóján hatalmas felvonulással ünnepelték magukat az Írek, Londonban is.

stpatday20130315-1

És annyi, de annyi minden volt még, ami kimaradt, vagy csak nem fért bele a 3 napba, ide muszáj lesz visszamenni. Reméljük addigra a nap is kisüt…Lakástól 200 méterre a dombtetőn “kisdölesz”, mint falun a “bót”. Nagy előnye, hogy vasárnap is nyitva. Ez is egy vasárnap délutáni, “szaladjunkfelfrisszsömléért” alkalmával történt. Szóval én meg a gyerek, felmentünk a “Dölibe”. Megvettük a pékárut, esti filmnézéshez a nasit, beálltunk a sorba. Erről tudni kell, mivel 2 km-en belül nem nagyon van más nyitva vasárnap, így egész nap teltház és sor a két – ritkán 3, de a harmadikba csak az 1-2 termékesek mehetnek – pénztárnál. Szóval sor, kb. 10 ember előttünk, beállunk a sorvégre. A gyerek megszólal, vigyünk már egy kólát is. Gyors kő – papír – ollóval eldöntöttük, hogy én megyek vissza a kóláért. Amíg visszamentem, az eltelt 40 másodperc alatt befutott a sorvégére a követkeő anya – lánya páros. Francia tudásom csillogtatva egy : -S’il vous plait, madame! kíséretében próbáltam mellettük elhaladni, hogy visszaérjek a gyerekhez. Ekkor jött a derült égből fecskeszar:
– Mintha mi nem a sorba állnánk, a rohadt életbe, ezek meg itt mennek előre, mintha másnak nem lenne sürgős! szólalt meg a fiatalabb a két hölgy közül felháborodva, magyarul. Nekem se kellett több, visszafordultam:
– Szép napot kívánok, üdvözlöm önöket, mi is sorban állunk, ő itt fiam önök előtt a sorban, csak hozzá próbáltam meg visszajutni!

Na azt az arcot képzeljétek el! 😀 xD meg Lol is! 🙂 🙂

Régóta tudjuk, hogy a magyar világnyelv! És erre egy ennyire nemzetközi környezetben oda is kell figyelni! 🙂Category: egyperces

Várost néztünk, rég terveztük, egyszer “átugrunk” Kölnbe. Hát… A város nem túl szép, de legalább közlekedni lehet benne. A dóm kicsit kopott, kicsit szürke, belülről pedig nagyon rideg. Olyan tipikusan német. Egyébként gyönyörű, mesterien megépítve. Kicsit lehangoló a mellette lévő vasútállomás, az állandó vonatfütty, elég “logikus” volt, aki a templom mellé építette a vasutat. A Rajna is olyan szürke volt, mint az időjárás, az interneten látott, esti, díszvkivílágításban készült fotókon egész másképp mutatott a Szerelemlakatokkal teli híd és a dóm is. Kicsit csalódás volt tehát, de legközelebb reméljük jobban választunk, a hétvégén irány London!

Köln, a kölni Dóm

További képek a honlap galériájában: Kölni képekA sítúrát itt lehet a Twitteren követni:
Category: iskola, sportCategory: iskola, sport

A hatodikosoknál itt népszokás a “classe de neige”, azaz a sítábor. Mivel a gyermek hatodikos, most ők vannak soron. Általában franciaországba vagy svájcba mennek a gyerekek, de a mieink  – rosszindulatú pletyka szerint mert az igazgatónak szívügye – Ausztriába. 1200 km busszal, éjszaka. A szülőnek meg ne fájjon a feje, ne izguljon egész éjjel, rendben megérkeznek e a gyerekek. A “Monsieur Directeur” kitalálta tavaly – a svájci buszbaleset után – mikor a mi iskolánkból indultak a gyerekek két nap múlva, hogy majd a Twitteren publikál, a szülők megnyugtatására. Megírja, hol járnak, merre vannak, mi van velük. Idén már szülői ráhatás nélkül, magától alkalmazza a módszert, így most mi is követőkké váltunk. A gyerek izgul, eddig max. a nagyszülőknél töltött több napot nélkülünk, táborba is egyszer akart menni idáig, de az meg a kiutazásunk miatt hiúsult meg akkor.
Most reméljük majd jól érzi magát, több okból is: ausztria csodálatos, tiszta, legalábbis Magyarországhoz vagy – egy ismerősöm által csak a nyugat balkánja-ként emlegetett – Belgiumhoz képest mindenképp. Másrészről az ára sem piskóta, ennyiből 10 napot töltöttünk tavaly hárman horvátországban főszezonban. Kipróbálhatja a síelést, megismerkedhet Salzburg környékével, mi kell még? Csupa játék, mók aés kacagás. Reméljük! Sajnos ő nem tud beszámolni az élményeiről azonnal, mert se telefon, se nintendo, se semmi, ami csatlakozik az internetre vagy kapcsolatfelvételre alkalmas a szülőkkel, nem vihető. Borítékot kellett betenni, a XXI. században, amikor már a hűtő is megmondja hogy elfogyott a tej, a porszívó önállóan dolgozik ha nincs itthon az ember, és a nyomtatóban készülnek a házak, nem betonból…

Tehát mi ülünk itthon, feltettük a twitter appot a mobilra, nézzük a monitort, várjuk az email értesítőket, hogy 1 new messages from @esjdc… Monsieur Directeur, s’il vous plait!

 Minap hazafelé autózva akadtam erre a gyöngyszemre:

2013-02-21-1403

 

Azért 15-20 éve nehezen lett volna ez elképzelhető. Mondjuk az is muris, mikor engem szólít meg valaki magyarul, mert látja a magyar reklámmatricát az Ignis hátsó szélvédőjén! 😀Category: egyéb, közlekedés

MobileVikings – 2 GB mobilinternet ingyen

Become a Viking


Transzferek Brüsszel és Charleroi között

Repülővel utaznál, de nincs mivel kijutni a reptérre? Rokon, barát, ismerős érkezik, és inkább a vacsorát készítenéd elő mint a reptérre szaladsz? Vagy csak turistaként érkezel és a reptérről gyorsan a városba akarsz jutni, úgy, hogy közben hasznos infókat is kapsz?


A legfrissebbek


    ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈ ҉ ҈    Szerző: Lacapi